Oct 19, 2011

Part 2 - How I met your mother

Nes 'O' ais abah masih ditakuk yg sama. Tetiba jer gedegammmmmpppp!!!!! bunyi sepakan meja jatuh menyembah bumi yg bermozek. Hampeh!! betoi, potong plan abah. Hati abah bergetus sendirian. Tiba-tiba jer ada org gila mengamuk tendang-tendang meja, siap keluar pisau lagi ugut tokeh kedai tu, dia nak poww duit. Abah tengok mama, apit tengok Intan, Linda tengok Apit dan mama tengok abah. Muka mama ketakutan, sambil buat mimik muka ketakutan yg sangat manja mengikut perkiraan abah dari penggunaan formula teorem pitogaras. Setiap sudut kerutan wajah mama, abah hitung dan darabkan dgn jumlah peratusan senyum. Tambah tolak bahagi memang mama tetap cun walau dalam apa keadaan sekalipun.

"Apit hang pi bayarq cepat, kita blah..lagi tunggu dok cari bala jer, baik blah..!!" sound abah pada Apit. Lepas Apit bayar kami cepat keluar dari kedai tu. Bila fikir balik bagus jugak org gila ni, tak payah tunggu lama, lagi tunggu nanti buat awek-awek tu kelaparan nak makan. Jahanam pulak.. Dalam kereta, abah dan Apit berpandangan sambil senyum tawar. Abah masih lagi gagal dapatkan any contact mama. Makin lama makin hampir untuk turunkan depa. Gelisah abah semakin menjadi..Ahhhhhh!!! lantaklah..dan dengan bersahajanya..abah ambik buku structural design yg sedia ada dalam kereta, abah hulurkan pada Intan. "Nah! tolong tuliskan contact number masing2, nanti ada apa2 good news leh contact. Mana tau kot antara kita yg dapat keje ni..bagitau laa" Cheyyyy nampak macam real jer kan helah abah, tapi bukan Real Madrid mungkin Barcelona kot. Alhamdulillah semua dah tulis. Lepas turunkan depa, abah mintak Apit check tgk ada tak no.fon mama. "Keh keh keh Najwa Amani, 017******4 perhhh sedap nama awek ni bro," sound apit ke abah. Senyuman abah yg tadinya tawarq hebiarq bertukarq menjadi manis melecaih..

Tak sabar tunggu malam, abah nak sms usik-usik mama. Tapi timbul rasa segan. Nanti apa lak mama pikir, gelojoh plak mamat ni. Abah taip 2,3 patah abah padam balik. Abah pun sms Intan, kemudian sms ke Linda..last sekali baru sms mama. Titt tittt!! Titt Tiitt!! bunyi nokia 3310 abah. Masa ni nokia leading inspired laaa. Linda 1st balas kemudian Intan..lama abah tunggu mama tak jugak balas-balas..ahhhhh abah hampa. Kompem Najwa ni tak heran dgn abah. Perasaan kecewa mulai merudum. Abah ambik wuduk terus ke surau. Sembahyang abah pun dah tak khusyuk. Teringatkan sms mama yg tak berbalas. Tengok Sampai ke tahap macam ni setan pedajal abah dlm solat. Balik rumah terus check fon, kekecewaan abah yg merudum tadi tu kembali menggunung. Senyuman di wajah abah terukir adalah sangat natural. Sah!! Abah dah angau yg melampau...


Bersambung lagi...

*Sebuah cerita benar yang diceritakan semula kepada anak2 gua pada tahun 2035

31 comments:

  1. comelnya story lu ni kan ...hehe...tak per kita tunggu lagi...

    ReplyDelete
  2. awat hang kecik kan tulisan.....aku ni dah lah rabun...jenuh beliak kan mata nak habis kanya...

    ReplyDelete
  3. perhhhhh!! part kedua dah!! terer3!!
    cepat bak mai part ketiga weh! =P




    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  4. lekaih sikit sambung ! tak sabaqq ney :p

    ReplyDelete
  5. ok..gua tunggu lagi.. errr..lu tak tunjuk hero pada org gila tu gua suka..unsur2 klise tidak ada di situ..tp trick lu mmg genius !

    ReplyDelete
  6. ada sambungan lagi eh bapak...hehe...;-)

    ReplyDelete
  7. agk2 ade bpe part nie?

    tp teoram pitogaras tu plg xley blah

    ReplyDelete
  8. ko guna nokia 3310 ini bermakna umur ko sekarang belum 30. muda lagi tu.

    ReplyDelete
  9. hai pengarah telenovela.agak2 la bape episod ni weh...? hehhehee

    ReplyDelete
  10. menjadi benar benar pd thn 2013

    ReplyDelete
  11. delaroca,
    tu ler gua pun syak mcm tu..

    daddyz,
    comel ke kah kah kah

    eita,
    mana ada. xde kecik pun

    ReplyDelete
  12. anamizu,
    keh2...

    aizuren,
    lama hilang muncuk suruh cepat lak...sigung baru tau keh3

    ila,
    ada la nak oii keh3

    ReplyDelete
  13. TH,
    teorem pitogaras sedap sebutannya kah kah

    cik ina,
    umur gua dah rapat 30

    cik pha,
    keh3 pengarah aduhhhh

    ReplyDelete
  14. wadi,
    2013 kot mana plak

    orlando,
    kah kah cilakak...lama lu hilang

    ReplyDelete
  15. cepat sambung.. x sbar nak baca lagi

    ReplyDelete
  16. Tapikan...aku rasa, klu ko tak sebut mane satu ibu, mst lagi best woooooooooo! Ko mcm tak sbr di situ...

    ReplyDelete
  17. ghapla jingga gua pun xtau..tiru ayat Pie...

    ReplyDelete
  18. celaka.best pulak cite lu..gua asanggup tunggu!!

    ReplyDelete
  19. lucu dan sweet, boleh adaptasi jd novel ni, haha (:

    ReplyDelete
  20. agak2 lu...nokia 3310 lu tu ade lg tak....keh...keh...keh.......
    lu ingat...ni sipnosis skrip utk siaran tv lu nanti kan....
    jgn lupe panggil wa jadi derector nti...keh..keh.

    ReplyDelete
  21. perghhh

    gua sempat guna 3315, best wo tepon tu

    ReplyDelete
  22. swit swit!~ ^^
    Oh, kalo msg org yg kita suka tp x berbalas mmg duduk serba x kene jadinya~

    ReplyDelete
  23. kikikiki...this is the real story mehh?? gua nak tumpang baca gak...how i met my BIL hahhaa

    ReplyDelete
  24. aweet....x sabar nak baca sambungan kamu

    ReplyDelete